Tolerance disku ET: co znamená a co říká?

Setkali jste se s pojmem „tolerance ET disku“ a nevíte, o co se jedná? Vysvětlíme vám, co tento pojem ze světa automobilů znamená, kdy je potřeba jej znát a jak jej zjistit. Poradíme vám také, jak zjistit potřebnou hodnotu disku vašeho vozidla.

Automechanik opravuje disk z osobního vozidla

Co je ET disku

Tolerance ET disku, nebo z německého Einpresstiefe (hloubka zálisu) znamená doslova zális disku. Jiným označením je i výraz offset. Tato hodnota označuje vzdálenost mezi montážní plochou disku a jeho středovou osou. Jedná se o jeden z důležitých parametrů disků, který se udává v milimetrech (mm).

Proč potřebujete znát ET disku

Hodnota ET disku je klíčová pro správné osazení kola na vozidle. Má také přímý vliv na stabilitu, ovládání a celkovou geometrii vozidla. Při výběru disků a pneumatik byste proto vždy měli znát hodnotu offsetu, respektive rozsah, ve kterém se může pohybovat.

Jedině tak bude disk kompatibilní s vaším vozidlem. V opačném případě můžete mít problém s montáží, ovládáním vozidla či nadměrným opotřebením dílů podvozku. Pojďme si to shrnout.

Zde jsou hlavní důvody, proč byste měli znát offset disku:

  • Správné osazení kol – offset ovlivňuje polohu kola vůči karoserii vozidla. Nesprávná hodnota způsobí, že kolo bude zapuštěné příliš uvnitř nebo bude přečnívat.
  • Bezpečnost a ovladatelnost – nesprávný offset může ovlivnit jízdní vlastnosti, geometrii vozidla a bezpečnost jízdy. Kola umístěná příliš blízko k podvozku nebo karoserii mohou způsobit tření o tlumiče, blatníky či jiné části vozidla.
  • Ochrana podvozku a komponentů – pokud je offset příliš nízký nebo vysoký, může to přispět k opotřebení komponentů podvozku. Nesprávně nastavená vozidla mohou také zvyšovat napětí vyvíjené na nápravy a zkrátit tak jejich životnost.
  • Kompatibilita s brzdovým systémem – offset také ovlivňuje prostor pro brzdy, a to zejména při montáži větších brzdových systémů či větších disků.
  • Vzhled vozidla – v neposlední řadě má offset vliv i na estetiku automobilu. Kola tak mohou vypadat více zapuštěná nebo naopak vyčnívat z blatníků, což narušuje celkový vzhled vozidla.
  • Riziko poškození karoserie – nesprávný offset může způsobit, že kola budou při plném vytočení nebo při přejezdu nerovností třít o karoserii, což může vést k poškození laku nebo samotné karoserie.

V krátkosti tedy při výběru nových disků potřebujete znát správnou hodnotu ET disku zejména proto, aby vaše kola správně “seděla” na vozidle a zajistila odpovídající ovladatelnost a bezpečnost jízdy.

Jaké ET disku známe

Offset nebo zális disku může být následující:

  • Pozitivní offset (kladná hodnota ET) znamená, že montážní plocha disku je blíže k vnější straně kola, tedy více směrem k vnějšímu okraji vozidla.
  • Negativní offset (záporná hodnota ET) znamená, že montážní plocha disku je blíže k vnitřní straně kola, tedy více směrem dovnitř vozidla.
  • Nulový offset (ET = 0) znamená, že montážní plocha disku je přesně na středové ose kola.

Čím je hodnota ET vyšší, tím je kolo více zapuštěné dovnitř vozidla.

Jak zjistit vaše ET disku

Pokud potřebujete zjistit toleranci ET disku vašeho vozidla, postupujte následovně:

  1. Ověřte doporučení výrobce 

Ve většině případů najdete doporučenou hodnotu ET přímo v příručce k vašemu vozidlu. Tato hodnota může být umístěna i na štítku uvnitř dveří auta nebo v prostoru pro rezervní kolo. Výrobce uvádí toleranci ET, do které by se vaše nové disky měly vejít.

  1. Zkontrolujte disk 

Hodnota ET by měla být vyražena na vnitřním okraji disku vozidla. Zkontrolujte proto starý disk před koupí nového. Hodnota se zobrazuje jako ET + dvě číslice, například ET30 = offset 30 mm, tedy hloubka odsazení kola bude 30 milimetrů.

  1. Porovnejte hodnoty 

Pokud jste si vyhlédli nové disky a chcete vědět, zda budou vhodné, porovnejte hodnoty ET nových a starých disků. Pokud je rozdíl jen malý (do 5 mm), disky by měly být vhodné. Větší odchylka však může vést k problémům s montáží a jízdními vlastnostmi.

Záběr na kotouč osobního vozidla v pneuservisu.

Společně se šířkou disku je hodnota ET (offsetu/zálisu) nejdůležitějším parametrem při výběru nových disků. Pokud se v této problematice nevyznáte, vždy se před koupí disků poraďte s odborníkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *